Genel, Kondisyon-Fitness

Barfiks Nedir? Nasıl Çekilir? Barfiks Çekemiyorum, Ne Yapmalıyım?

Barfiks Nedir?

Güç – kuvvet, esneklik ve dayanıklılığın kendini gösterdiği hareket. Genel itibariyle yüksek bir noktaya asılan bar veya çubuğa asılarak vücudu kollarla yukarı doğru çekme hareketidir.

Barfiks zor bir hareket olup, kas gelişimi ve kondisyon için oldukça yararlıdır. Özellikle sırt, kol ve omuzları çalıştırır. Kas ve kuvvet getirisi de oldukça fazladır. Bunun yanında özellikle gelişme çağındaki çocuklarda boy uzaması içinde tavsiye edilen ve yapılan bir harekettir.

pull-up-51242Barfiks, insan vücudundaki güç ve kuvveti gösteren en temel hareketlerden biri olduğu için birçok spor dalı ve meslekte kondisyon arttırmak ve kuvvet kazanmak için yapılmaktadır. Ayrıca beden eğitimine bağlı spor branşı (meslek liseleri, yüksek okullar, üniversiteler vs..) ve meslek (polis, asker, güvenlik görevlisi vs..) seçimlerinde bu hareketi yapma sayısına bakılmaktadır.

 

Barfiks Nasıl Çekilir?

Farklı barfiks çekme yöntemleri bulunmakla birlikte en çok kullanılan yönteminde;

  • Eller karşıya bakacak şekilde bar/çubuğa asılın
  • Bar/çubuğu net bir mesafe olmamakla birlikte genel olarak omuz genişliğinde tutun
  • Kol ve sırt koordinasyonu ile vücudunuzu yukarı doğru çekin, belinizden güç almaya bakın
  • Tam yukardayken bar/çubuğun göğüs hizasına gelmesi en azından çene hizasını geçmesi istenmektedir
  • Barfiks hareketi boyunca vücudunuzu sabit ve dik tutmaya özen gösterin, sırtınızı ve vücudunuzu eğip bükmemeye özen gösterin ayrıca sallanmayın
  • Aynı şekilde kafanızı ve boynunuzu da sabit ve dik tutun, çenenizi demiri geçirmek için kaldırmayın
  • Yukardayken 1sn kadar bekleyip, yavaşça nefes vererek vücudu aşağıya indirin. Dikkat etmeniz gereken, hızlıca vücudun aşağı bırakılmamasıdır. Aksi durumda yaralanmaya sebep olabilirsiniz
  • Aşağıdayken kollar tam düz olmalı yani vücudunuzu tam olarak salmalısınız
  • Bir derin nefes alıp 1-2 saniye bekledikten sonra hareketi tekrarlayabilirsiniz

2strictpull-up

Barfiks Çekemiyorum? Ne Yapmalıyım?

Barfiks oldukça fazla kas gücü ve vücut koordinasyonu istediği için insanların çoğu barfiks çekemiyor. Hatta barfiks çeken insanlar bile belirli bir süre ara verirse, hareketi yapamayabilir. Peki bu durumda ne yapmalıyız?

* İlk önerimiz barfiks demirine/çubuğuna asılarak gücünüz nispetinde asılı kalmanızdır. Hiç hareket etmeden yapacağınız asılı kalma, belirli bir süre sonra kol ve kaslarınızı güçlendirecektir. İlk etapta asılı kalma süresini yavaş yavaş arttırmaya çalışın.

* İkinci önerimiz, kol, sırt, bel ve kaslarınızı güçlendirmek için diğer egzersiz hareketlerini yapmanız olacaktır. Mekik, şınav, koşu, ağırlık çalışma bunların yanında dambıl, yay, bükbük gibi aletlerle kondisyon kazanma.

* Üçüncü önerimiz bir sandalye veya kürsüye çıkarak, barfiks hareketinin yukarda olma pozisyonundan başlayarak çubuğu tutun ve aşağı inme hareketini yapın. Bu hareketi yapmanızda vücudunuza gerekli kuvveti sağlayacaktır.

* Dördüncü önerimiz ise birinin yardımıyla yukarı çekme hareketini yaparak, aşağı inme hareketini tek başınıza yapınız. Bu şekilde de vücudunuzu harekete iyice alıştıracak ve hazır hale getirmiş olacaksınız.

* Son önerimiz ise her işte olduğu gibi azim, kararlılık, sabır ve mücadele… Hareketi yeni başlayanların bir defada yapamayacağını unutmadan, yukardaki önerileri belirli bir düzen içerisinde günlük olarak tekrar ederseniz, bir müddet sonra yardımsız olarak barfiks çektiğinizi göreceksiniz. Sabır ve kararlılıkla devam ederseniz de çekme sayınızı arttırabilirsiniz.

Barfiks Çalışmak İçin Ne Yapmalıyım?

Spor salonlarında uzmanlar eşliğinde ve profesyonel aletlerle barfiks çalışabileceğiniz gibi, kapı-koridor barfiksleri ile evde de kendinize çalışma ortamı sağlayabilirsiniz.

Kapı Koridor Barfiksleri Nelerdir?

Kapı – koridor barfikslerinin birçok modeli vardır. Seçim yaparken ilk olarak nerede kullanacağınıza karar vermelisiniz. Eğer kapı arasına monte edecekseniz, kapınıza en uygun olanını seçmelisiniz. İlk başta kapı arası mesafesini ölçünüz. Genellikle kapı ölçüleri 90-100 cm uzunluğunda olmaktadır ve barfiksleri de bu ölçülere göre yapılmıştır. Koridor için kullanılanları da daha uzun olanıdır. Uzunluğu genelde 110-130 cm kadardır.

Yine kapı koridor barfikslerini seçerken kullanılan malzeme kalitesine ve özellikle kilonuza uygun olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

Doğru kullanımda kapınıza veya koridorunuza zarar vermeyecektir. Bu bakımdan monte etmek için talimatlarına uymalı, gerekiyorsa uzman birinden yardım alarak, doğru bir şekilde montajını yapmalısınız.

Kapı koridor barfiksleri ve ihtiyacınız olan tüm spor malzemeleri ve ekipmanları için www.merkezspor.com online satış sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorum bırakın