Futbol

Ofsayt Nedir?

OFSAYT

1.     Ofsayt pozisyonu

Ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.

Bir oyuncunun eğer:

  • Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın yarı alanında (orta saha çizgisi hariç) ise ve
  • Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.

ofsayt_b337

Resim 1) Ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu. [Orta alana yakın olarak ayağında top(beyaz) bulunan mavi oyuncu, hücum sırasında topu çizikli kısım arkasındaki mavili oyuncuya attığı zaman, kale çizgisine kendinden daha yakın 2 rakip oyuncu bulunmadığı için pozisyon ofsayttır. ]

Kaleciler dâhil tüm oyuncuların el ve kolları dikkate alınmaz.

Bir oyuncu aşağıdaki durumlarda ofsayt pozisyonunda değildir:

  • Sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise veya
  • Son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise

2.     İhlal

Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, takım arkadaşının topla oynadığı veya dokunduğu anda sadece aktif oyuna dâhil olduğu gerekçesiyle aşağıdaki durumlarda ofsayt olarak cezalandırılır.

  • Takım arkadaşının oynadığı veya dokunduğu topla oynayarak veya topa dokunarak oyuna müdahale ederse.
  • Aşağıda belirtilen durumlarda rakip oyuncuya müdahale ederse;
    • rakip oyuncunun görüş açısını açıkça engelleyerek rakip oyuncunun topla oynamasını veya oynayabilmesini engellerse veya
    • rakip oyuncu ile top için mücadeleye girerse veya
    • kendisine yakın olan topla oynamaya açıkça teşebbüs ederken bu aksiyon rakibini etkilerse veya
    • rakip oyuncunun topla oynama becerisini açıkça etkileyen bariz bir hareket yaparsa

veya

  • Aşağıda belirtilen durumlarda, topla oynayarak veya rakip oyuncuya müdahale ederek bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederse,
    • top, kale direkleri, üst direk veya bir rakip oyuncudan geri döndüğünde veya sektiğinde
    • top, herhangi bir rakip oyuncu tarafından bilerek kurtarıldığında

Ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu eğer topu bilerek oynayan bir rakip oyuncudan alırsa (rakip oyuncu tarafından yapılan bilerek kurtarma dışında), bu durum “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etmek” olarak değerlendirilmez.

Bir oyuncunun elleri hariç (kendi ceza bulunan kaleci dışında) vücudunun herhangi bir bölümüyle kaleye giden veya kaleye çok yakın geçen bir topu durdurmasına kurtarma adı verilir.

offside-1441456440-800

Resim 2) Yan hakemin ofsayt işareti

3.     İhlal Olmaması

Eğer bir oyuncu topu doğrudan olarak:

  • Kale vuruşundan
  • Taç atışından
  • Köşe vuruşundan alırsa ofsayt olmaz.

4.     İhlaller ve Cezalar

Bir ofsayt ihlali meydana geldiğinde, ihlal oyuncunun kendi yarı alanında gerçekleşmiş olsa dahi, hakem ihlalin yapıldığı noktadan kullanılmak üzere bir endirekt serbest vuruş verir.

Hakemin izni olmadan oyun alanını terk eden savunma oyuncusu, ofsayt takibi açısından, oyunun bir sonraki durduğu ana yada savunma yapan takım topu kendi ceza alanı dışında orta saha çizgisine doğru oynayana kadar, kendi kale çizgisi ya da taç çizgisi üzerinde kabul edilecektir. Eğer oyuncu oyun alanını kasten terk etmişse, top oyun dışı olduğu ilk anda ihtar verilmelidir.

Bir hücum oyuncusu, aktif oyuna dahil olmamak amacıyla oyun alanı dışına adım atabilir ya da oyun alanı dışında durabilir. Eğer bu oyuncu, oyun durmadan önce ya da savunma yapan takım topu kendi ceza alanı dışında orta saha çizgisine doğru oynamadan önce, kale çizgisi üzerinden tekrar oyun alanına girer ve oyuna müdahil olursa, oyuncu ofsayt takibi açısından kale çizgisi üzerinde kabul edilecektir. Oyun alanını kasıtlı olarak terk eden, daha sonra hakemin izni olmadan tekrar giren ve ofsayt ihlaliyle cezalandırılmayıp avantaj sağlayan oyuncuya ihtar verilmelidir.

Eğer bir hücum oyuncusu top kaleye girerken kale direkleri arasında ve kale içinde sabit bir şekilde durursa, bir ofsayt ihlali yapmadıysa veya faul ve fena hareket ihlalinden suçlu değilse, gol geçerli sayılmalıdır. Bir ihlal olması durumunda ise oyun endirekt veya direkt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

Kaynakça: Uluslararası Futbol Birliği Kurulu – Futbol Oyun  Kuralları 2016/2017

Yorum bırakın