Genel, Kondisyon-Fitness

Kondisyon Nedir? Nasıl Arttırılır? Kondisyon Malzemeleri Nelerdir?

“Yapılacak bir işi, yapacak kişinin, yapma derecesine “kondisyon” adı veriyoruz. Genel olarak kondisyon kavramı üç değişik açıdan incelenir.

Bunlar:
1- Anatomik kondisyon (Anatomik yapının, yani beden yapısının yapılacak spora olan uygunluğu)
2- Fizyolojik kondisyon (Fizyolojik fonksiyonların(boy-kilo-yaş), yapılacak spordaki gereksinimleri karşılaması)
3- Psikolojik kondisyon (Yapılacak sporda, motivasyon, zeka, eğitim ve duygusal yönden, belirli bir düzeyde olması)

bc_g_fitness

Kondisyon, sporcuların / takımın fiziksel veya psikolojik olarak kapasitelerinin artırılmasına dayanır. Kişinin daha hızlı koşması, daha yükseğe sıçraması, daha fazla ağırlık kaldırması, konsantre olması, odaklanması gibi uğraştığı spor dalında daha iyi bir sağlıklı ve formda olma durumuna yani “fitness” seviyesine gelmesine ve o seviyede performans göstermesine dayanmaktadır.

Kondisyon çalışmaları kişilere özel olarak tasarlanmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu, vücut tipi, kas yapısı, becerileri göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bunların yanında sağlıklı ve dengeli beslenmede olmazsa olmazlardandır.

Kondisyon çalışmaları için kullanılan bazı malzemeler vardır.

Bunlar;

1.Halterler; Ağırlık plakalarının takıldığı demir çubuktur. Uzunluğu 1.22 ve 2.1336 metre arasındadır. Uçlarına isteğe bağlı ağırlıklar takılır. Olimpiyatlarda kullanan halterlerin ölçü uzunluğu 2,1336 metre, ağırlığı ise 20,41 kilodur. Bu halterler 360 kilo ve üzeri ağırlığı taşıyacak kapasiteye sahiptir. Olimpik halterler dışında standart halterlerde vardır. Bunları evde spor yaparken kullanabilirsiniz. Genellikle 2.5 cm kalınlığında 1.5-2 metre uzunluğundadırlar.

xstrength-training-banner-jpg-pagespeed-ic-w_se98x6ig

2.Döküm Ağırlıklar; Bu ağırlıklar 1 kilo ile 50 kilo arasındadır. Geneli demirden yapılmıştır. Evde kullananlar için ağır plastiklerden yapılanlarıda mevcuttur.

3.Dambıllar; Dambılın genel tanımı kısa halterdir. Geneli 25-40 santim arasındadır. Dambıllar 2 kilodan başlar ve 2.5 kilo artışlarla devam eder. 5, 7.5, 10 gibi. Dambıl çalışması her iki ele alınarak yapılır.

dumbel

4.El Yayları; El yayları veya diğer adıyla sık sıklar, el kaslarını güçlendirmek için kullanılır. Evde kullanıma en uygun kondisyon aletidir. Tüm kolda kasılmalar yarattığından kan dolaşımını hızlandırır.

5.Kapı-Koridor Barfiksleri; Kapı barfikslerinin bir çok modeli vardır. Seçim yaparken kapınıza en uygun olanını seçmelisiniz. Genellikle kapı ölçüleri 90-100 cm arasındadır ve barfiksleride bu ölçülere göre yapılmıştır. Koridor için kullanılanları da daha uzun olanıdır. Uzunluğu genelde 110-130 cm kadardır.  Doğru kullanımda asla kapınıza zarar vermez. Kol ve karın kaslarının gelişmesi için yapılan barfiks hareketine uygundur.

sporr
6.Göğüs Yayları;
 Göğüslerin yanında, sırt, kanat ve arka kol kaslarının çalışmasını sağlayan, omuz genişletmek için birebir olan bir alettir. Göğüs yayının ağırlıktan farkı, kaslara uyarıları kademeli olarak göndermesidir.Yayı ne kadar açarsak kasları o kadar zorlarız ve buda kasların alışık olmadığı bir şekilde kasılmasını sağlar.Farklı kasılan kaslar beyne farklı sinyaller gönderir ve daha çabuk şekil almalarını sağlar.

7. El ve Ayak Ağırlıkları; Vücudu şekle sokmak, kas yapınızı güçlendirmek için en etkili yol koşmak olsa da el ve ayak bileği ağırlık torbalarının etkinliğide oldukça önemlidir. Atletizm, koşu, basketbol, vücut geliştirme, uzak doğu sporları ve fitness antrenmanlarında kullanılır. İlk başlayanlar için 1 kg’ dan başlayıp, zamanla arttırılması tavsiye edilmektedir.

8.Bük Bükler; Bük bükler üst kol, kanat, bilek ve göğüs kafesi geliştirmek için kullanılan kondisyon malzemeleridir.

Bu malzemeleri spor salonlarına gitmeden, evinizde de kullanabilirsiniz. Tüm bu malzemelere ulaşmanız oldukça kolaydır. merkezspor.com adresine tıklayıp tüm malzemeleri evinize sipariş edebilisiniz.

Yorum bırakın