Atletizm

Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları

Atletizm; bir alan yada pistte yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Atlet diye tabir edilen sporcu, koşu, yürüyüş, atlama ve atma gibi branşlarda kabiliyetlerini gösterir.

Atletizm, insanın güç ve yeteneğinin neredeyse tümüyle kullanılmasını gerektirir. Atletler birbiriyle yarışırken, aynı zamanda kendi güç ve yeteneklerinin de sınırlarını tanıyarak, bunları geliştirmeye çalışırlar.

Zaman, mesafe ve yükseklik gibi unsurlar atletizmi diğer spor dallarından ayırmıştır. Sınırlayıcı faktörler günden güne aşıldıkça, daha kısa zamanda daha uzağa ve daha fazla yüksekliğe ulaşıldıkça, yeni rekorlar kırılmakta ve atletizm dünyada daha da cazip ve popüler duruma gelmektedir.

altetizm

Atletizm  genel olarak 3 ana dala ayrılır. Bunlar, koşu, yürüyüş ve alan (atma-atlama) şeklindedir.

Koşu: Kısa mesafe, orta mesafe, uzun mesafe, engelli koşu ve bayrak koşularından oluşur. Bu yarışlar, kapalı alanda, kırlarda, yollarda veya açık hava pistlerinde yapılmaktadır.

  • Maraton, uzun mesafeli (42,195 m), sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan’daki Marathon Savaşı’nda Maraton Ovası’ndan Atina’ya koşarak gelen bir ulaktan esinlenerek verilmiştir. İlk kez 1896’da düzenlenen Atina Olimpiyat Oyunları’nda koşuldu, 1924 yılında 42,195 m olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21,100 m’de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır. Ülkemizde her yıl yapılan Avrasya Maratonu da son senelerde büyük organizasyon özelliği göstermekte ancak, dereceye girenlere büyük ödüller verilemediği için dünyanın ileri gelen maratoncuları tarafından rağbet görmemektedir.

maraton

Yürüyüş: Bu dalda kural gereği ileriye atılan ayak, geride kalan ayak yerden kalkmadan yere değmelidir. Bunu yapmak içinde ayakları kırmadan adım atmak gerekir. Aksi halde hakemler sporcuyu diskalifiye ederler. Her iki ayağın havada olması yasaktır. Bayanlarda 10 km, erkeklerde 20 ve 50 km üzerinden yapılmaktadır.

Alan Yarışları: (Atma – Atlama)

  • Tek adım atlama (uzun atlama), yaklaşık 45 metrelik bir mesafeden koşularak içi ince kum dolu havuza yapılır. Atlayıcının sıçrama tahtasından sonra havuzda bıraktığı son iz geçerli ölçü mesafesidir.
  • Üç adım atlamanın, üç aşaması vardır: İlk adımda atlet yükseldiği ayağıyla yere basar, ikinci adımda öbür ayağının üzerinde yere iner ve bu ayağıyla üçüncü sıçrayışını yapar.
  • Yüksek atlamada atlet, yukarı sıçradıktan sonra dönerek çıtayı sırtüstü geçer.

atlama

  • Sırıkla atlamada atlet sırığı iki eliyle kavradıktan sonra çıtaya doğru hızlanarak koşar. Ucunu çıtanın dibindeki V-biçimli kutuya yerleştirdiği sırığa abanarak, kendini yukarı fırlatır ve çıtanın üzerinden aşarken sırığı bırakır.
  • Gülle atmada, 2,1 metre çapındaki bir dairenin içinden, omuzdan gelen bir kol hareketiyle gülle fırlatılır. Metalden yapılmış, top biçimindeki güllenin ağırlığı, erkekler için 7,26 kg, kadınlar için 4 kg’dır.
  • Çekiç atmada 7,26 kg ağırlığında metal top kullanılır. Çekiç, bu topun bir tel parçasıyla bağlandığı bir halkadan oluşur. Sporcu eliyle bu halkayı kavrayarak çekici fırlatır. Atış, bir bölümü tel örgüyle çevrilmiş, 2,1 metre çapındaki bir çemberden yapılır.

çekiç

  • Disk erkeklerde 2 kg, kadınlarda 1 kg ağırlığındadır. Atış, 2,5 metre çapındaki bir dairenin içinden yapılır. Atıcılar, diske itici güç sağlamak için, atışı bu dairenin içinde dönerek yaparlar.
  • Cirit atma, uzun ok / mızrak şeklindeki cirit diye anılan aletin belli kurallar çerçevesinde en uzağa atma amaçlı spordur. Cirit atmada, atış çizgisine koşarak yaklaşan atıcı, ciriti bir silkme hareketiyle öne doğru fırlatır. Erkeklerin kullandığı cirit 800 g, kadınlarınki ise 600 gr ağırlığındadır.

cirit

İhtiyacınız olan tüm atletizm ürünlerine ulaşmak için online satış mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yararlanılan kaynaklar: * Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF), wikipedia.org, diyadinnet.com

“Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları” için 8 yorum

Yorum bırakın